20 Ağustos 2016 Cumartesi

Yunanistan: Yunanistan Hapishanelerindeki Tutsaklardan Açık Mektup


Yunanistan hapishanelerindeki tutsaklardan ortaklaşa sorumlu olan sosyal düzeni ve adaleti koruyan bakanlıklara açık mektup: 

3 Ağustos 2016 tarihinde yeni salıverilen tutsak Pëllumb Marnikollaj Patisia Polis Merkezine giderek  şartlı salıverilmenin gerekliliklerinden biri olarak ilgili otoritelerin önünde boy gösterdi. Şu ana kadar bilinmeyen nedenlerden dolayı Kızıl Haç Hastanesi'ne kaldırıldı. Ve sonunda da morga. Kimliği belirsiz kişi olarak gömülmeden önce- ki kimliğini otoriteler çok iyi bilmekteydi- akrabaları cesedini topladı ve işkence ile penceren atmadan şüphelendiler.

Biz ne olup bittiğini yargılayacak merci değiliz. Ancak bizim Yunan polisine inanmamamız için binlerce nedenimiz var. Sadece polisin bu olayın üstünü kapatmaktaki beceriksizliği değil aynı zamanda Yunan polisinin ortak aklına da aykırı açıklamalar yapmaları. (Tutsağı geçtik hangi vatandaş karakola ziyarete gidip ortalıkta dolanıp camları rahatsız edilmeden açıp kapatabilir?)

Eski tutsağımızın olayın ailesinin anlattığı şekline inanmamız için birçok nedenimiz var. Hepimiz karakollardaki sorgu odalarında yaşanan vahşeti gördük. Belki biz camdan atılmadık ancak sorgulamanın alışıldık biçimleriyle bunun tehdidi altında kaldık. Hepimiz karakolların camlarının “çiçek saksılarıyla” bezendiğini görünce şaşırmıştık.

Bu mektubu yazmamız ve bu olayı görünür hale getirmemiz bu olay hakkında bir soruşturma yürütüleceğine inandığımız anlamına gelmez. Bu olayın sorumluları da hesap vermeyecektir. Biz fakirler, işsizler, göçmenler, hapishanelerinizi dolduran herkes bedel ödemeye mahkumuz. Ancak bizi buraya getirenler otomatik silahlarıyla her zaman kendilerine tanınan dokunulmazlığın tadını çıkaracaklardır. Neyin suç olup olmadığına karar verilirken her zaman çifte standartlar uygulanır. 

Son olarak, biz Yunanistan hapishanelerindeki tutsaklar olarak Yunan ve Arnavutluk büyükelçiliklerinin oynadığı oyunda taraf olmayacağız. Sadece bir cevap istiyoruz. Polis hikayesinin provoke edici yalan yorumunu kabul etsek de bakanlar size soruyoruz, eski bir tutsağın veya bir göçmenin hayatı bu kadar değersiz mi?


Ps: Bu olayı protesto etmek için 3 gün boyunca akşamları hücremize girmeyeceğiz.


Yunanistan Hapishanelerindeki Tutsaklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder